Deprecated: Required parameter $post follows optional parameter $content in /customers/6/9/3/kjetil.org/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 840 Warning: Private methods cannot be final as they are never overridden by other classes in /customers/6/9/3/kjetil.org/httpd.www/wp-includes/class-wp-session-tokens.php on line 69 Deprecated: Required parameter $tt_id follows optional parameter $object_id in /customers/6/9/3/kjetil.org/httpd.www/wp-includes/nav-menu.php on line 1060 Deprecated: Required parameter $taxonomy follows optional parameter $object_id in /customers/6/9/3/kjetil.org/httpd.www/wp-includes/nav-menu.php on line 1060 Deprecated: Required parameter $block_attributes follows optional parameter $block_name in /customers/6/9/3/kjetil.org/httpd.www/wp-includes/blocks.php on line 405 Deprecated: Required parameter $block_content follows optional parameter $block_name in /customers/6/9/3/kjetil.org/httpd.www/wp-includes/blocks.php on line 405 Deprecated: Required parameter $nonce follows optional parameter $formdata in /customers/6/9/3/kjetil.org/httpd.www/wp-content/plugins/wp-pagenavi/scb/Forms.php on line 65 Deprecated: Required parameter $args follows optional parameter $file in /customers/6/9/3/kjetil.org/httpd.www/wp-content/plugins/wp-pagenavi/scb/Cron.php on line 24 Deprecated: Required parameter $strip_html follows optional parameter $limit in /customers/6/9/3/kjetil.org/httpd.www/wp-content/plugins/fusion-builder/inc/lib/inc/functions.php on line 476 Deprecated: Required parameter $filter follows optional parameter $social_networks in /customers/6/9/3/kjetil.org/httpd.www/wp-content/plugins/fusion-builder/inc/helpers.php on line 975 Deprecated: Required parameter $defaults follows optional parameter $social_networks in /customers/6/9/3/kjetil.org/httpd.www/wp-content/plugins/fusion-builder/inc/helpers.php on line 975 Deprecated: Required parameter $strip_html follows optional parameter $limit in /customers/6/9/3/kjetil.org/httpd.www/wp-content/plugins/fusion-builder/inc/helpers.php on line 3017 Slik fungerer IP-kommunikasjon – Kjetil Mardal @ Kjetil.org

Slik fungerer IP-kommunikasjon

Slik fungerer IP-kommunikasjon

Denne siden beskriver for de teknisk interesserte mer i detalj hvordan bredbåndstelefoni/IP telefoni /telefoni/kommunikasjon på bredbånd fungerer og hvorfor begrepet tellerskritt etter vår mening er meningsløst for IP-kommunikasjon. Det er denne tekniske virkemåten som forklarer hvorfor IP-IP kommunikasjon setter oss i stand til å tilby betydelig billigere kommunikasjon for deg som forbruker.

Rent teknisk er Telio SA en IP-IP kommunikasjontilrettelegger som baserer sin tilrettelegging (signalering) på en protokoll som kalles Session Initiation Protocol (SIP). Måten tjenesten fungerer på har svært mange fellestrekk med MSN Messenger og Skype, men er i større grad tilrettelagt for at du som bruker også skal kunde anvende annen type hardware enn PC for å kommunisere, for et eksempel såkalte ATA-bokser (Analog Telephony Adapter) som sørger for at de signalene som dannes når du snakker inn i en telefon omformes til IP-trafikk, eller såkalte IP-telefoner, som egentlig ikke er noe annet enn små datamaskiner som har form som likner på tradisjonelle telefoner.

Om man gjør en sammenlikning med vanlig telefoni, så er SIP-adressen ekvivalent til en persons navn, IP-adressen er ekvivalent til personens telefonnummer, og SIP-proxy har rollen som ”telefonkatalog”, det vil si der en person (SIP-adresse) henvender seg dersom han lurer på telefonnummeret (=IP-adressen) til en annen person (= annen SIP adresse).

Det er måten kommunikasjonen mellom to brukere produseres på, og hvem som har hvilke roller i denne produksjonen som gjør at IP-IP bredbåndstelefoni skiller seg fundamentalt fra vanlig telefoni (og over tid vil all bredbåndstelefoni være IP-IP). Tjenestetilbyderens rolle er mer å sammenlikne med en leverandør av innhold som fasiliterer kommunikasjon, enn som en tradisjonell teleoperatør.

IP til IP (”peer to peer”) bredbåndstelefoni innebærer nemlig at man kun bruker et datanettverk, typisk Internett, til å kommunisere (både rent verbalt eller i kombinasjon med tekst og/eller video) mellom to endepunkter.

Et endepunkt vil typisk være deg som kunde eller IP-siden av en mediagateway som fasiliterer samtrafikk mellom det vanlige telenettet og internett. Telio SA driver ingen mediagateways selv, men vi har tilrettelagt for at denne SIP adressen du får tildelt hos oss, også kan registreres hos IP-telefonileverandører som driver slik samtrafikk med telenettet.

Forenklet er det mulig å omtale den IP-IP kommunikasjon vi tilrettelegger som en ”automatiserte telefonkatalog”, dvs at våre SIP proxy finner frem til, og hjelper til med å opprette samband mellom to endepunkter som sitter på hver sin IP-adresse (deg og den du vil kommunisere med, enten det er en annen sluttbruker eller IP-siden til en mediagateway til en operatør som leverer samtrafikk med telenettet). Og siden internett er globalt, så kan disse IP-adressene, både din, den du snakker med og SIP-proxy rent fysisk befinne seg hvor som helst i verden.

I disse dager når man også har tilgang til bredbånd på fly, så kan du kan til og med sitte i et fly 10.000 meter over bakken og kommunisere med den IP-adressen du blir tildelt av flyets bredbåndslink.

Rollen til et SIP proxy er ikke annet enn å gjøre det like lett for to parter å kommunisere over internett som over det vanlige telenettet. Alt du trenger å vite er telefonnummeret eller SIP adressen til den du ønsker å kontakte, så holder proxy-serveren rede på hvilken IP-adresse den enkelte SIP adresse er på til enhver tid. Når kontakt er opprettet, så har vi ingen rolle i samtalen som sådan, og deltar ikke overføringen av «talepakkene». Overføringen av «talepakkene» skjer mellom selve apparatene direkte over de bredbåndsforbindelsen endepunktene abonnerer på fra sin bredbåndstilbyder.
Det er faktisk slik at selv om våre SIP servere fjernes, så vil alle telefonsamtaler (på IP kaller vi det vanligvis kommunikasjonssesjoner) som allerede er i gang ikke påvirkes overhodet. Samtalene fortsetter som normalt fordi nettet som transporterer selve talepakkene kun er kundenes egne bredbåndsforbindelser.